Brezilya’nın maden, Güney Amerika’ nın şeker kamışı, Fransa’nın çelik, Bangladeş’ in gemi söküm ya da Hong Kong’un kafeslerde yaşamaya mahkum edilmiş Vietnamlı çocuk işçileri…

Sınıf profilini ortaya koyması bakımından dünyanın en başarılı çalışmalarından sayılan, kimi eleştirmenlere göre Karl Marx’tan sonra yazılmış en iyi “Manifesto” olan İşçiler, sanatçının 1986 ile 1992 yılları arasında 26 ülkede çektiği fotoğraflardan oluşan 3. projesidir. Genel yapısı itibarıyla üç temel bölüm üzerine kurulmuş olan albümde yer alan ülkeler bu bölünmeyi dolaylı olarak anlatır. Salgado Fransa gibi sanayileşmiş ülkelerdeki işçiliği fotoğraflarken bir yandan Rusya gibi eski Doğu Bloğu ülkelerindeki görece eski teknolojiye dayalı işçiliği bir yandan da üçüncü dünya ülkelerindeki tarıma dayalı işçiliği çekmiştir. 

KURATÖR

Lelia Wanick Salgado

Sebastiao Salgado
1944
Hakkında

Brezilya’lı fotoğrafçı Salgado 1944 yılında sekiz çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldi. Salgado lisans eğitimini fotoğraf dışı bir alanda ekonomi alanında yaptı.

1968 yılında A.B.D.’de ekonomi yüksek lisansına başladı. 1971 yılında ise yine aynı alanda doktorasını tamamladı. 1973 yılına kadar iş hayatını ekonomist olarak iş hayatını sürdürdü. Aynı yıl eşinden aldığı makine ile Afrika’ya yaptığı yolculuk sırasında fotoğrafla tanıştı.

Salgado yine aynı yıl Sygma ajansına girdi, 1975-1979 yılları arasında da Gamma ajansı için çalıştı. Ardında, daha sonra ekonomik krizden kurtulmasına vesile olacağı Magnum ajansı üyeliğine seçildi. ABD başkanı Reagan’a düzenlenen suikast girişimini fotoğraflaması hem ona uluslararası ün kazandırdı hem de ajansını yaklaşık on yıldır sürmekte olan ekonomik krizden kurtardı.

Folkart Gallery’den Haberdar Olun
Sizinle iletişime geçelim.